Svátek má: Albína

Regiony

Velikost textu:

Zoologická zahrada má nosaté přírůstky

Zoologická zahrada má nosaté přírůstky

Zoo Ústí nad Labem začala v roce 2016 chovat nosály bělohubé, kteří se (na rozdíl od svých příbuzných, nosálů červených) v evropských zoologických zahradách často nevyskytují.

Nosál bělohubý
15. července 2018 - 07:00

„Podle databáze ZIMS chová v Evropě v současné době tento druh 20 institucí v počtu 46 jedinců, přičemž poměr pohlaví je 21 samců ku 18 samicím, zbytek tvoří mláďata narozená v pouhých dvou zoologických zahradách. Je pro nás velkou radostí, že jednou z nich je právě naše zoo, druhou je německá Zoo Magdeburg, odkud pochází i naše samice Rosalina. Ta se narodila v květnu roku 2016 a k nám přišla ve stáří půl roku. Samec José ji předešel o devět měsíců, pochází z Jardin Zoologico de la Habana na Kubě, kde se v roce 2012 narodil. Odtud putoval do německé Zoo Halle (rok 2014) a následně k nám na sever Čech (únor 2016),“ popisuje počátky chovu v ústecké zoo tisková mluvčí Věra Vrabcová.

„Vzhledem k rozdílnému stáří a velikosti byla obě zvířata od sebe nejprve oddělena ve dvou expozicích v pavilonu zvaném zimoviště, kam návštěvníci nemají přístup. Když samička dospěla, umožnili jsme jim nejprve jen vizuální a čichový kontakt, a když nebyla pozorována žádná agresivita, mohli být společně,“ vysvětluje vedoucí zoologického útvaru Lukáš Štěrba.

„První páření proběhlo ještě v zimovišti, ale to úspěšné se podařilo až v pavilonu exotária, kam byli oba nosáli přesunuti na začátku prosince 2017, aby je mohli pozorovat i návštěvníci,“ dodává Lukáš Štěrba.


„Vzhledem k tomu, že jsme pozorovali nejen říji, ale i páření, jsme přesně věděli, kdy by samice mohla porodit. Zhruba 2-3 týdny před termínem byl samec pro jistotu oddělen a samici jsme nabídli velké množství hnízdního materiálu (větve, sláma…) i možností bezpečného zázemí jako je stromová dutina, proutěný košík nebo dřevěné boudy,“ popisuje chovatelka Zdena Nyáriová.

„K porodu došlo v pondělí 4. června na zemi v hnízdě ve slámě, kde jsme zahlédli dvě mláďata. Přesto, že jsme pavilon ihned uzavřeli, je samice obě přestěhovala do jedné z dřevěných budek umístěných ve výšce u stropu. Nechávali jsme ji v klidu, občas jsme zaslechli nějaké zvuky, ale až tento týden jsme pozorovali dvě vykukující hlavičky. Pravděpodobně slézali všichni na zem vždy večer, ale nyní je již mohou pozorovat návštěvníci i během dne. Samice je hodně ostražitá a hlídá si je, ani ne tak před návštěvníky, ale před námi,“ usmívá se chovatelka.


Mláďata nosálů patří mezi nejroztomilejší mláďata, vzhledem k denní aktivitě tohoto druhu si jistě návštěvníci vychutnají jejich dovádění a hry. Se vztyčeným ocáskem pobíhají buď po zemi a protáhlým čenichem hledají potravu, nebo šplhají obratně ve větvích stromů. V přírodě obývají zejména Střední Ameriku, ale i severozápad Jižní Ameriky a jih USA a Mexiko. Populace má klesající tendenci, což je zapříčiněno lovem a ztrátou přirozeného prostředí. V České republice je ještě chová Zoo Jihlava  a Zoo Praha, mláďat se zatím dočkala jen ústecká zoo.

Pro Ústeckenovinky.cz Ing. Věra Vrabcová, Zoologická zahrada Ústí nad Labem.

(lh,usteckenovinky.cz, foto Zoo)