Svátek má: Ludvík

Regiony

Velikost textu:

V Zoo Děčín malého jeřába rodiče urputně brání

V Zoo Děčín malého jeřába rodiče urputně brání

Pár jeřábů panenských z děčínské zoologické zahrady má nyní plné „ruce“ práce. Stali se z nich rodiče a s rodičovstvím přišel i velmi důležitý úkol v podobě úporného hájení svého hnízdního teritoria.

Jeřáb panenský
13. června 2018 - 07:00

„Náš pár jeřábů panenských bere své rodičovské povinnosti opravdu svědomitě. Mládě přivedl na svět na konci měsíce května a od té doby každého vetřelce, který se přiblíží k jejich expozici blíže, než je zdrávo, ihned vyhánějí. Rádi bychom proto poprosili návštěvníky, aby se v blízkosti jejich expozice chovali co nejtišeji,“ požádala mluvčí zoo Alena Houšková.

Mladý jeřáb

Jeřábi uzavírají páry na celý život. Jsou známí také tím, že jejich období námluv provází typický námluvní tanec. Zvířata při něm pohybují krkem, mávají křídly, hlasitě troubí a vyhazují do vzduchu větvičky.

Mládě jeřába panenského

„Samotné hnízdění pak spadá do období měsíce dubna až června. Samice snáší obvykle 2 vejce, na kterých sedí oba rodiče po dobu 27 - 29 dní. Mláďata začínají létat již v 55 až 65 dnech, nejdříve ze všech jeřábů, a dospívají už ve dvou letech,“ popsala mluvčí.

Mladý jeřáb

Jeřáb panenský je nejmenším žijícím druhem jeřába. Délka jeho těla je cca 90 cm, rozpětí křídel 150 - 170 cm a váha mezi 2 až 3 kilogramy. Vzhledem se podobá čápovi, má však kratší zobák. Ve volné přírodě žije ve stepích, polopouštích a pouštích střední Asie. Jde o tažného ptáka, který zimuje v Africe v Indii. V přírodě je tento druh jeřába běžný, jeho stavy se odhadují na více než 200 000 jedinců. Zoo Děčín chová jeřáby panenské druhým rokem.

Pro Ústeckenovinky.cz Alena Houšková, Zoo Děčín - Pastýřská stěna, p. o.

(lh,usteckenovinky.cz,foto Zoo Děčín)